Pardon, ještě jsem měl dodat tenhle graf:
http://www.suzukisv.cz/gallery/main.php?g2_itemId=4586To je test na brzdě z Motonáletu 07 v srpnu, kdy bylo všechno orig. (stejnej chlápek, co mi to potom měřil s IXILem v listopadu). Jak je vidět, tady mám zas o tři koně víc, než se píše u Suzuki. Je to totiž proto, že tyhle absolutní hodnoty nehrají roli! Už jsem to tu někde i psal, ale staré fórum je v prdeli, takže znovu... souvisí to s momentálníma podmínkama (teplota motoru, okolí, tlak atd.). Zkuste si to sami, běžte na brzdu, změřte výkon, běžte při nulovém zásahu do motorky další den na tu samou brzdu a výsledek může být (a pravděpodobně bude) úplně jiný! Nic s motorem nemám ani jsem neměl, ten šupák to jen při měření v době montáže IXILu a KNka měřil při nedostatečném zahřátí, proto jsou ty absolutní hodnoty trochu nižší (viz. poznámka pod grafem).
Na brzdě mají výsledky svou relevanci jenom při ROZDÍLOVÝCH hodnotách a tyto naměřené v co nejkratším možném intervalu. Tzn. pokud si chce člověk zjistit, o kolik mu opravdu to či ono ovlivnilo krouťák a výkon, je třeba měřit nejdřív v původním nastavení, co nejrychleji provést upgrade (montáž laďáku apod.) a co nejrychleji opět měřit, ať jsou podmínky pokud možno stejné. A ta ROZDÍLOVÁ hodnota je důležitá, ne absolutní. Nárůst mám 8,2 HP a 5,5 Nm, tzn. že při stejných podmínkách, jaké byly při měření na Motonáletu v srpnu, bych měl hodnoty kolem 84,3 HP a 69,7 Nm. Stejné ale podmínky nejsou nikdy. Uf, snad je to srozumitelné. Každopádně tohle není z mé hlavy, diskuzi jsem na tohle vedl v mnoha servisech s těmi grafy v ruce.
Jo, a ještě jedna věc... serte na maximální hodnoty, důležitý je průběh křivky. Špatné vyladění může mít sice za následek obrovské maximální hodnoty, ale průběh může mít obrovské propady a celkově bude "labilní". Jeden borec tohle měl na tom Motonáletu na upravená Kawě ZX9R... vylezl na brzdu a když mu to ten technik začal testovat, nejdřív jen vyvalil oči, potom motorka několikrát střelila do výfuku a nakonec zdechla! Chlápek od brzdy ho vyhodil, že tak zprzněnou motorku ještě neviděl. Výkon byl posunutý ve své maximálce asi o deset kobyl, ale ty neskutečné propady v nízkých a hlavně středních otáčkách měly za následek, že motorka jezdila jak splašená koza.