Jo, problém jsem vyřešil hned na jaro 2011. Nejdřív jsem koupil regulátor R90 přímo od firmy VAPE Kroměříž na jejich eshopu za 1.950,-Kč plus nějaké poštovné. Dále jsem přikoupil novou bat. VARTA 10 Ah za cenu kolem 1.400,-Kč. Ještě než jsem to tam namontoval, tak jsem si proměřil i alternátor, který jsem měřil naprázdno odporově, kdy se jedná o střídavý stroj se zapojením asi do hvězdy a všechny 3 větve musí mít definovaný odpor. Po nastartování jsem ještě změřil střídavé napětí, které bylo ve špičce asi až 190 V. Podrobný návod najdeš na mororkářích.cz, pod klíčovým slovem třeba kontrola dobíjení. Už bohužel nevím, přesně kde to bylo, ale určitě to najdeš. Jsou tam vyčerpávající informace. Cesta, kterou jsem šel se osvědčila, protože jsem po 1 roce a hlavně po zimě nastartoval a už mám skoro 1.000 km ujetých, aniž bych od instalace v 06/11 dobíjel. Baterku jsem před tím jenom jenom nalil a našrouboval. Po delších odstávkách (u mš jenom po zimě) ale motorku startuju z velké baterky přes kabely, protože nechci ždímat tu maličkou z motorky. Ještě chci říct, že jsem na jaro 2011 asi za měsíc odrovnal jednu fungl novou baterku zn. FIAMM. Každou sezónu, tedy 3x za sebou, jsem na jaro kupoval novou baterku, která stačila na starty při stálém ježdění, ale postupně ztrácely kapacitu a na další jaro jsem už nenastartoval. Baterka nebydržela delší točení a dal ji na nabíječku, což nepomohlo, ztratila kapacitu. Naivně jsem si myslel, že mám špatnou nabíječku, která mi baterky ničí. Možnost byla ui nevhodná baterka. Na motorce jsem si nabíjecí napětí několikrát měřil a vždy se zdálo být v pořádku. Než jsem to vloni začal konečně radikálně řešit, tak jsem to různě konzultoval a bylo mi doporučeno, že by bylo dobré změřit dobíjecí napětí při provozu, kdy by mohly vyskakovat špičky ničící baterku. Přilepil jsem si proto na nádrž digi multimetr a pár kilometrů jsem to honil v otáčkách až do 9.000, které ani nejezdím a žádná špička mi nevyskočila, napětí bylo stále tuším pod 13,6 V. Jedem komák mi pak řekl, že tím nic nezjistím, protože bych musel jezdit s registračním osciloskopem nebo jak se to jmenuje, protože digi měřák údajně není schopen v krátkém čase reagovat. Proto jsem se vysral na laborování a koupil jsem náhradu regulátoru made in CR. Do origa za cíce jak 3 litry se mi nechtělo. Zatím to jede. Kdybys chtěl, dohledal bych ti moji diskuzi s technikem fy VAPO na mém emilu.
Doufám, že jsem ti zodpověděl potřebné.
Tel na mě je 737843676.
Mnoho štěstí
|