jirin.sv píše:
Ako se to dělá

?
To na Slovensku neučí v autoškole

?
Postup je celkem jednoduchej – vezmeš si šupleru a změříš šířku předního a zadního kola. Od naměřené šířky zadního kola odečteš tu předního kola a podělíš 2ma. Dostaneš třeba 5 cm. Teď přijde náročnější fáze a to měření

. Potřebuješ ještě nekoho, kdo ti bude držet motorku. Vezmeš si rovnou, dlouhou lať a přiložíš ji aby dolíhala k zadnímu kolu. No a u předního kola měříš vzdálenost od latě. Musí to být ta vypočítaná hodnota (třeba těch 5 cm). Tato vzdálenost musí být na obou stranách kol a vpředu i vzdadu předního kola. Toť vše

. Jen upozorňuju, že je to docela drbačka a chce to dělat po malých krocích...
přesně tak...
já ale vzdálenost měřím od ráfku kola a to v místě které na kole vytíná osa vidlice... (osa řízení) protože to je místo, které je na vykonění řidítek nejmíň náchylné...
chce to opravdu s citem... já to například nastavoval až na 1/16 otočení napínací matice.
Osu kola jsem vždy nechal trochu přitáhlou aby nemohla lehce lítat.
Je taky třeba dát si bacha na přítlačnou sílu latě na kolo... je to pryž a ta se lehce deformuje, obzvlášť pokud máš racing směs, takže to chce tlačit na obou stranách stejně...
No a zrovna toto jsem vždy řešil valmi precizně.
Přeměřování jsem opakoval na několika místech pootočení kola a pokud se průměrná odchylka držela v toleranci +- 2mm od kola, je to OK.