Home SV Forum SV a vse kolem nich Opravy a udrzba SV 650 Výměna brzdových destiček
Právě je stř 23. črc 2025 19:46:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Výměna brzdových destiček
Nový příspěvekNapsal: stř 03. čer 2009 19:29:56 
záklaďák

Ahoj Kozka-zjistil jsem to same v zime tak sem to cele rozebral vyndal pistky a dva dni vyškrabával ten zoxidovanej bordel z drážek musiš je poctive vyčistit jinak ti to bude chcat i s novejma gumickama ta prachovka totiž zaroven slouží jako vedení pístku! :!: :idea: P.S:brzdy na motorce nejsou jako brzdy na aute,když se menej desky na aute tak mas v krabici i srouby ktery jsou na koncich alespon zakridovaný a na motorce každopádne lepit!!!a občas dat i nový srouby.Kor u starsi motorky ,nevite kdo dal před vami jakou ránu ,okruháři asi měnej časteji :confused

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: stř 03. čer 2009 20:05:11 
záklaďák

Asi to nakonec číhá na každého. Jen se s těžkým srdcem utrácejí porachy za takové malé gumové „nic“.
Příloha:
gumičky - pozice 2.jpg
gumičky - pozice 2.jpg [ 31.54 KiB | Zobrazeno 3225 krát ]

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: stř 03. čer 2009 20:37:11 
záklaďák

Tak jsem právě koukal jak vyměnit ty desky a je tu napsaný, vyndat, zandat, zalepit a jet, ale vypadá to že to tak jednoduchý nebude. Tak by mě zajímalo co mam teda všechno vyčistit a namazt atd...než tam šoupnu nový desky ?

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: pon 08. čer 2009 0:04:33 
záklaďák

Co vyčistit a namazat? Pokud nejsou vyhřezlé ty vnější gumové kroužky „gumičky“ - resp. prachovky, tak bych velmi opatrně shrnul ty dvě manžetky (obr. pozice 5 a 6) na vodících oskách a zkontroloval zda jsou namazány. Pokud ano tak bych se v tom dál nešťoural a nic nepřimazával. Jednak aby to nevykyplo kam nemá a taky aby se nepoškodily ty gumové manžetky - jsou také za nějaké stokoruny. Poškozené pak rozhodně vyměnit! Dále bych dokonale očistil pístky, zatlačil je a namontoval ty desky, které bych před tím neomatlal mastnýma rukama. Pokud by však ty vnější prachovky na pístkách byly vyhřezlé jako na snímku, tak bych příště jen prověřil zda pístky chodí, netečou a nic bych nečistil namontoval desky, dál jezdil a dával pozor, kdy to začne prosakovat - to je jedna možnost!, nebo - v sobotu jsem to úplně rozebral. Ty prachovky vytlačil oxid, který se pod nimi v drážce tvořil a hodně vysunutý pístek jim v tom samozřejmě pomohl. Troufám si říct, že kdyby se to podchytilo na začátku, než se ty prachovky zdeformovaly, drážka vyčistila a mázla silikonovou vazelínou ušetřilo by to spoustu peněz. Jinak ty vnitřní gumky byly v pořádku a za nima jsem v obou třmenech našel cca kávovou lžíci vazelíny, která těm vnitřním gumičkám usnadňovala život. ... (Lepení šroubů jsme už prodiskutovali) ... Na závěr montáže bych to prostříknul čističem brzd a s rozumem vyzkoušel. Jenže tohle mě teprve čeká, protože sady gumiček jsou zatím na cestě.

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: pon 08. čer 2009 21:14:57 
záklaďák

Pokud je okolo tech prachovek ten bilej práškovitej sajrajt je lepsi to hned vyndat a vyčistit zabranis tak v pocatku tomu že ti to ty prachovky vyvalí a jsi v ....!neni to nejlevnejsi. :cray:

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: pon 08. čer 2009 21:54:32 
záklaďák

Tak jsem se ptala na výměnu destiček 4 mechaniků a krom jednoho mi všichni řikat - lepit neni třeba, jen pořádně dotáhnout, ba naopak, lepit by se neměly...
Nedávno taky kolovala historka z okruhu, kdy se tam někdo vysekal, protože mu "odlítla brzda" - mluvila jsem s kamarádem dotyčného a opět mi bylo řečeno - jen to pořádně nedotáhnul
Nijak bych s tim lepidlem nevyšilovala (jinak já ho tam taky nikdy neměla a 15tis. naprosto v klidu) :hello:

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: pon 08. čer 2009 22:00:56 
záklaďák

Ale to lepidlo není na škodu... právěže s tím festovním dotahováním je to takový na prd, protože to je všechno hrozný blato a ono to pak stojí docela dost, když se strhne závit. Teď jsem si koupil momeťák a docela jsem čučel, jak malou silou se třeba třmeny mají dotahovat. Kdybych jezdil ještě na silnici a tím pádem se ve třmenech nevrtal tak často, pak bych rozhodně lepil. Naopak kvůli okruhu už třeba osy kol a další vály, do kterých často vrtám, dotahuju minimálně a lepidlo je samozřejmě hloupost. Ale nese to sebou ruční kontrolu těch nejdůležitějších věcí před každým vyjetím.

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: pon 08. čer 2009 22:52:53 
Moderátor

Nejt píše:
Teď jsem si koupil momeťák a docela jsem čučel, jak malou silou se třeba třmeny mají dotahovat.

Hovno? a rozsah? a cena ? :)

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: pon 08. čer 2009 23:06:53 
záklaďák

jen bych rad podotknul, ze pri pouziti lepidal, se zmeni treci podminky v zavitech, cili pkud mas predepsanych trebas 20Nm (za sucha), ty tam das lepidlo v dobre vire, ktere vytvari pred zatvrdnutim kluznou vrstvu, tak momentak mas sice na 20Nm, ale ve skutecnosti sroub dotahnes trebas na 30Nm....

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: pon 08. čer 2009 23:13:54 
záklaďák

Mates - no to nechápu... jako jasně, že budeš muset vyvinout o dost větší sílu na povolení, ale tady už nehrozí strhnutí závitu (přinejhorším zkurvení hlavy nebo cokoliv).. jde o to, že lepidlem předejdeš tomu, že strhneš závit při dotahování. A pokud se bavíme o lepení, tak stačí pouhá kapička! Umím si představit, že když se to přežene, tak už s tím šroubem nehne nic a akorát se dokurví.

Jimbo - 10-210 Nm, Hornbach, 750 kč... určitě neměří přesně, ale to já ani nepotřebuju a práce s ním je bezvadná.

Jinak ještě dobrá metoda u těhle věcí je použít bílou barvu, čím si označíte místo, kde je šroub vzhledem k závitu a jenom okem tak jde dobře kontrolovat, jestli nedošlo k povolení.

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 09. čer 2009 0:30:25 
záklaďák

Ono se to po tom lepení nepovoluje hůř. Ba naopak. Já tam to lepidlo dávám proto, aby se to samo nepovolilo a pak se to právě lépe povolilo (... a ještě se to trochu rýmovalo). Jinak - „každý svého štěstí strůjcem“. :grin:

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 09. čer 2009 7:14:24 
záklaďák

No ten první moment, než to lepidlo "popraská", byl teda aspoň pro mě vždycky malinko zápas...

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 09. čer 2009 8:39:34 
záklaďák

Nóo, mohlo by to být horší - takové ty různé kombibace kovů co „srostou“ jakoby do kupy ..., asi zkrátka budou navždy dva tábory - lepiči a nelepiči :grin: nakonec jde možná jen o dobrý pocit, červenou lepivou tečku - přidanou hodnotu na konci dobře odvedené práce :)

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 09. čer 2009 11:01:47 
Moderátor

Nejt píše:
No ten první moment, než to lepidlo "popraská", byl teda aspoň pro mě vždycky malinko zápas...

tak tak... lepidlo jak zaschne udělá sklovitou struktůru, která při povolování popraská a vydrolí se. Ta sklovitá struktura právě zabraňuje tomu nežádoucímu samopovolení...

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 09. čer 2009 14:10:21 
záklaďák

kozka píše:
Nóo, mohlo by to být horší - takové ty různé kombibace kovů co „srostou“ jakoby do kupy ..., asi zkrátka budou navždy dva tábory - lepiči a nelepiči :grin: nakonec jde možná jen o dobrý pocit, červenou lepivou tečku - přidanou hodnotu na konci dobře odvedené práce :)

Já teď měnil přední gumu, jelikož měla DIN březen 2003 typuju že na motorce byla tak 5-6 let...když jsem chtěl povolit brzdiče tak jsem si musel vzit velkou golu k tomu asi metrovou tyč a docela fest zabejčit...jestli bylo lepeno nebo ne nevim ale pral jsem se s tim docela fest

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 09. čer 2009 17:17:39 
záklaďák

Pokud vyloženě nespěchám, tak použiju penetrační olej (vyhovuje i WD40) poklepu spoj, nechám to třeba i do druhého dne, nemorduju to za každou cenu ... už se mi mockrát zatmělo před očima, když jsem něco sprasil :eek: opakuju - to lepidlo nejen, že spoj zajistí, ale částečně i jaksi separuje od sebe povrchy, takže by se to nemělo tak zakousnout a tudíž následně i lépe povolit - zrovna u třmenů to mám vyzkoušeno X x. Po vyšroubování je třeba šroub očistit - v supermarketech prodávají za dvacku takovou sadu malých kartáčků s ocelovovými, mosaznými a plastovými štětinami, k tomuto účelu jako stvořené.

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 09. čer 2009 18:02:39 
záklaďák

kozka píše:
534,-Kč je cena za sadu na jeden pístek - tj. 2gumičky takže pokud budu důsledný bude to stát 2136,- + pošta :beg: ... takže peníze nebo život.

ja presne tohle resil loni. Drazka ve trmenu je zahumusena oxidaci slitiny. Desky na to nemaji zadny vliv. Proste stari. Kupoval jsem tes na partsdepotu a za tu petibabu jsem udelal komplet jeden trmen. Tzn., ze me poslali 2manzety + 2 prachovky. Jo je dobre si poznacit polohu a poradi pistku pokud jsou gumy dobre, ale musis pistky vytahnout. Pokud je prohodis uz budou slzet. Vseobecne pokud vytahnes pistek, tak menis i gumky. Jinak vse jak psali kluci.

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 09. čer 2009 19:06:06 
záklaďák

Tak to jsem bohužel objednal do foroty - celkem 4sady. No nic, asi budou ty přebývající brzo tady v bazaru. Alespoň to bude mít někdo dřív doma :grin:

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 09. čer 2009 20:43:08 
Moderátor

S tím lepením jste tak trochu strašáci...
Já Nikdy nic nelepil a vše co bylo kdy zalepené tak se akorát při povolování kurvilo...

Neměl jsem nikdy potřebu na motorce cokoliv lepit, nikdy se mi žádnej šroub nepovolil...

Třmeny jsem sundával každejch 2000km a vždy byly dotažený...

Když jsem měl zalepenou matici pro řetězový kolečko, tak jsem při povolování rodil ježky... ohnul jsme ráčnu a za pomoci trubky jsem potrhal závit kterej byl v matici přilepenej... a na jaký hovno? když je tam zajišťovací podložka...

Třmeny na GSXR jsou zalepený a povolil jsme je až imbusem od Narexu za 140kč kterej jsem neohnul... a hovno... lepidlo se nevydrolilo, zůstalo tuhý ještě v závitu kterej jsem tím málem potrhal...

Nevím teda čím to bylo lepený, ale dobrý zkušenosti s tím nemám...

Až na motorce najdu šroub katerej budu pořebovat lepit, udělám to...

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 09. čer 2009 20:53:00 
záklaďák

Budu asi o vikendu menit retezovku tak uz se nemuzu dockat povoleni kolecka :shock: jestli je to tak dorvane a zalepene jak Popi rikas tak zarucene neco zkurvim nebo si dojebu ruky :banghead:
Jinak souhlasim, ze lepeni sroubovych spoju, kde se casteji leze je volovina. A tam kde se leze 2x za zivot taky, protoze to casem stejne zakvete a je problem to povolit.

Odpovědět s citací  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]