Home SV Forum SV a vse kolem nich Opravy a udrzba SV 650 Vymena rozvodu + cvakani spojky
Právě je pát 25. črc 2025 16:39:33

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vymena rozvodu + cvakani spojky
Nový příspěvekNapsal: stř 15. čer 2011 22:45:26 
nováček

Zdravim,
Dneska jsem se pustil do patrani po "cvakani" v me 650S (1999), projevuje se hlavne za studena a to jenom nekdy. Prvni po cem jsem sel, byly napinaky rozvodovych retezu. Na zadnim valci v pohode, po rozebrani vsechno chodilo, nikde nic nedrhlo, napinak plne funkcni. Vratil jsem ho do motoru a po odjisteni vyletel cep cca 1,5 cm do motoru, ale napinak na prednim valci (byl taky v pohode) zalezl do motoru temer na cely svuj chod (5 cm) a kdyz jsem ho zkousel dotahnout sroubovakem, bylo citit, jak cca po 1/4 otacky narazi na svuj doraz. Soudim, ze je prave nejvyssi cas na vymenu alespon predniho retezu, tak se ptam: Delal to nekdo doma? Pujde rozpojit pod vikem rozvodu a nasledne "prostrcit" retez novy, nebo musi motor ven z ramu? Je tam spojka obycejna nebo nejtovaci?
Nicmene jsem vsechno dal do puvodniho stavu, nastartoval, poradne se zaposlouchal a zjistil jsem, ze cvakani (bouchani) se ozyva ze spojky, neni to nic extra vyrazneho, ale slyset to jde i pres ladak na volnobeh. KDyz spojku vymacknu, tak se to vyrazne zlepsi, je mi jasny, ze je to lozisko, ale slysel jsem, ze tohle je nemoc SV a jestli to ma vubec cenu menit? Muze se tam neco posrat totalne a nadelat to vic skody? Nekde jsem tu cetl od Popiho, ze spojka u SV bezne dost huci, ale kdyz zacne cvakat, je to spatny. Mne prave cvaka :(
Kdo muzete, poradte. Beru kazdej napad, pripominku:)) Diky moc predem

{ SHARE_ON_FACEBOOK } { SHARE_ON_TWITTER }
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Vymena rozvodu + cvakani spojky
Nový příspěvekNapsal: úte 05. črc 2011 11:38:32 
nováček

kde jsou k certu vsici odbornici...:/

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 05. črc 2011 14:40:43 
Moderátor

řetěz bych vyměnil, napínáky vyčistil. řetěz se nýtuje. Spojil bych ho drátkem s tím starým a při vytahování by se zrovna dal natáhnout nový.

Spojka je vždy hlučnější když unáší. Ale ten jakoby zdravý hluk jde hlavně z vůlí pod axiálníma ložiskama a částečně i radiální. když spojku vymáčkneš, zvýšíš napětí na uložení, tak to přestává...

každopádně není hluk jako hluk, záleží jak moc ti to dělá a jak to zní.
U 650 sem se s tím nesetkal, ale litry to znaly celkem dobře. Dokonce i kawova funglovka měla radiální ložisko koše v řiti.

žádný rady ale asi nepomůžou, osobně bych celou spojku rozdělal a vše zkontroloval. Nemá cenu nic nechat dobíhat až se to projeví. Jsou z toho pak zbytečný náklady navíc.
Jestli to opravdu jakoby klepe, tak bych to tipnul na to radiální ložisko pod košem.

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: čtv 07. črc 2011 12:04:36 
nováček

Diky,

rozvody uz mam. Ubrousil jsem nyt, novej retez protahnul pomoci dratku, zanejtoval, casovani nastavil podle servisniho manualu, napinaky rozebral, vycistil, premeril vule ventilu, vsechno slozil a slape to jako hodinky. Trochu jsem se toho bal, ale nakonec jsem rad, ze jsem to nedal do servisu, kde by mne vnutili treba novy napinaky a nakonec bych tam nechal desitku... Takhle me to vyslo jen na cenu dilu a jsem zase bohatsi o nejaky zkusenosti:D

Do spojky se musim podivat, protoze se to trochu zhorsilo a slysim, ze to jde odtamtud... Az se s tim vyporadam, hodim nejaky strucny info, treba to nekdy nekomu pomuze...

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: sob 09. črc 2011 21:43:02 
Moderátor

to jsi se do toho hezky obul... :good:

měřil jsi opotřebení těch starejch řetězů?

tak ještě spojku a máš pokoj

Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 12. črc 2011 13:41:06 
nováček

Chtel jsem to zmerit, ale v zapalu boje jsem tam ty novy nasadil a zapomnel na to... Jeste bych premeril ty stary, ale musel bych nekde zjistit hodnoty novych retezu:/ Zkusim neco na strankach vyrobce...

Odpovědět s citací  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]