Pardon, ještě jsem měl dodat tenhle graf:
http://www.suzukisv.cz/gallery/main.php?g2_itemId=4586To je test na brzdě z Motonáletu 07 v srpnu, kdy bylo všechno orig. (stejnej chlápek, co mi to potom měřil s IXILem v listopadu). Jak je vidět, tady mám zas o tři koně víc, než se píše u Suzuki. Je to totiž proto, že tyhle absolutní hodnoty nehrají roli! Už jsem to tu někde i psal, ale staré fórum je v prdeli, takže znovu... souvisí to s momentálníma podmínkama (teplota motoru, okolí, tlak atd.). Zkuste si to sami, běžte na brzdu, změřte výkon, běžte při nulovém zásahu do motorky další den na tu samou brzdu a výsledek může být (a pravděpodobně bude) úplně jiný! Nic s motorem nemám ani jsem neměl, ten šupák to jen při měření v době montáže IXILu a KNka měřil při nedostatečném zahřátí, proto jsou ty absolutní hodnoty trochu nižší (viz. poznámka pod grafem).
Na brzdě mají výsledky svou relevanci jenom při ROZDÍLOVÝCH hodnotách a tyto naměřené v co nejkratším možném intervalu. Tzn. pokud si chce člověk zjistit, o kolik mu opravdu to či ono ovlivnilo krouťák a výkon, je třeba měřit nejdřív v původním nastavení, co nejrychleji provést upgrade (montáž laďáku apod.) a co nejrychleji opět měřit, ať jsou podmínky pokud možno stejné. A ta ROZDÍLOVÁ hodnota je důležitá, ne absolutní. Nárůst mám 8,2 HP a 5,5 Nm, tzn. že při stejných podmínkách, jaké byly při měření na Motonáletu v srpnu, bych měl hodnoty kolem 84,3 HP a 69,7 Nm. Stejné ale podmínky nejsou nikdy. Uf, snad je to srozumitelné. Každopádně tohle není z mé hlavy, diskuzi jsem na tohle vedl v mnoha servisech s těmi grafy v ruce.
Jo, a ještě jedna věc... serte na maximální hodnoty, důležitý je průběh křivky. Špatné vyladění může mít sice za následek obrovské maximální hodnoty, ale průběh může mít obrovské propady a celkově bude "labilní". Jeden borec tohle měl na tom Motonáletu na upravená Kawě ZX9R... vylezl na brzdu a když mu to ten technik začal testovat, nejdřív jen vyvalil oči, potom motorka několikrát střelila do výfuku a nakonec zdechla! Chlápek od brzdy ho vyhodil, že tak zprzněnou motorku ještě neviděl. Výkon byl posunutý ve své maximálce asi o deset kobyl, ale ty neskutečné propady v nízkých a hlavně středních otáčkách měly za následek, že motorka jezdila jak splašená koza.
ono ta spotreba ide hore hlavne tym ze teraz ked mas vymenenu koncovku tak sa to lepsi pocuva takze to vacej vytacas
. ja odkedy som dal koncovku a dozadu tu 47 rozetu som pod 7 litrov nejazdil