nitram - napravo nad olejovou vanou je vodní čerpadlo, na jehož spodní straně je vypouštěcí šroub, který prostě povolíš a necháš tu sračku vytéct... motorku samozřejmě do svislé polohy a na konci je dobré ji ještě trochu nahnoutna stranu otvoru, ať z tama dostaneš maximum. Potom ještě musíš vyprázdnit expanzní nádobku.. ta je zas schovaná nalevo, vedou z ní dvě malé hadičky. Jedna slouží jako přepouštěcí a vede přímo nahoru do hrdla hlavního nalévacího otvoru radiátoru. Tu v místě u radiátoru odpojíš a provlíkneš dolů tak, aby jsi mohl vypustit obsah expanzky. Jinak nezapomeň, že při vypouštění celého chlaďáku i expanzky musíš nejdřív otevřít napouštěcí víka...
Potom je dobrý ještě celý systém propláchnout několikrát destilkou. Uzavři vypouštěcí otvor zpět šroubem, napoj zpátky hadičku od expanzky na napouštěcí hrdlo na radiátoru a můžeš začít lít novou kapalinu. Odměř si někde předepsané množství a pomalu nalejvej až do plna (motorku zas ve svislé poloze). Všechno se ti tam hlavně kvůli vzduchu hned nevzleze, takže chyť motorku, kvedlej s ní ze strany na stranu a promačkej všechny hlavní hadice chladícího systému. Tím dostaneš část vzduchu pryč. Zase dolej a nastartuj motor a nech kapalinu cirkulovat až do zahřátí motoru. Hladina zas o něco klesne... tohle všechno opakuj v cyklech, dokud se ti tam nevleze veškeré předepsané množství. Ale buď trpělivý, ke konci už ta hladina klesá strašně pomalu, takže těch cyklů může být docela dost, já se s tím při výměně mrdal tak dlouho, že na tu poslední deci jsem se prostě vykašlal... ale na nové verzi SV oproti staré máš ukazatel teploty, takže jsem mohl hned zjistit, jestli to chladí správně nebo ne a nic jsem neriskoval... Na konci dolej kapalinu i do expanzky mezi rysky a nezapomeň uzvařít víka.
Jinak k tomu napouštěcímu hrdlu i k expanzce je přístup jak k penězům, takže pokud nemáš trychtýř s nějakou hadičkou, budeš asi muset sundat přední kapoty. Stejně tak kvůli expanzce musíš nadzvednout nádrž. Není to žádný porod, ale pokud jsi to ještě nedělal, tak dávej bacha, protože ty úchyty kapot jsou příšerně křehké... stejně to budeš muset jednout dělat, tak co...
A samozřejmě celý tenhle postup máš ve stručnosti popsaný v servisním manuálu, který je volně ke stažení. Budou tam i fotky, kde jsou jaké hadice, otvory apod... Už si to u starého SV moc nepamatuju...
_________________ fechtl > SV 650S 99 > SV 650S K3 > Pyčolet > Pyčolet dvojka
|