jaja83 píše:
Taky bych řek, že to bude +- normální. U každé motorky to někdy "křupne" a motorka s sebou někdy i trošku škubne. Mám 09-ku V-Stroma a někdy při zařazení jedničky na křižovatce se ozve rána jak sviňa a někdy tam jednička spadne sama, naprosto bez problémů.
Ono to možná bude i vyšším volnoběhem, ale to naše v-čka potřebujou (kolem těch 1.300). Třeba co jsem měl Bandita, tak jsem se snažil stáhnout volnoběh na mininum (800 - 900), protože to míň třískalo při tom zařazení.
Ono to je prostě fyzika - jak jsem někde čet, i při vymáčklé spojce nikdy nevznikne fyzicky úplně mezera mezi lamelama, lamely jen "povolí" a začnou klouzat v oleji.
(proto je např. blbost jezdit z kopce s vymáčklou spojkou na volnoběh, když na motorce nemůžeš dát ze 6-ky neutrál - to jen taková vsuvka, jednou se na to někdo ptal).
Takže když zmáčkneš spojku, motor přesto stále unáší všechny části spojky - jednak setrvačností a jednak, že se stále lehce třou o sebe. Takže kolečka v převodovce jsou stále v pohybu. A ty tam musíš narvat stojící ozubené kolo do rotujícího. To rotující se samozřejmě hned zastaví, protože máš vymáčklou spojku a působí na něj jen velice malá síla (jako by se lamely o sebe jen "hladily"), ale pořád to musíš v první chvíli "rozseknout" a tu rotující část spojky zastavit. A podívej se na řetěz - vždycky to s ním při zařazení cukne - reakce od těch rotujících kol v převodovce od spojky). A právě když se to tam snažíš dát pomalu, tak to stojící kolo jen lehce přiblížiš k rotujícímu a zašnou o sebe škrtat špičky zubů - "nerozsekneš" to.
...akorát nevím, proč tam někdy jde jednička hned, bez zvuků, lehce.
...a pak když pustíš spojku, tak se lamely dorvou na sebe (váhou třeba 100 kg - co dají pružiny) a spojka začne zabírat...
souhlasím, jen dodám, že spojku unáší i samotný olej, právě díky své vlastní kinematické viskozitě.