Zdravíčko.
Já nešťastník! Kdysi jsem si koupil tuto knihu vydanou německým Motorradem v roce 2003. V roce 2008 vyšlo druhé vydání, které jsem si teď nadšeně koupil v domnění, že jde o druhý díl. Kniha je ale nachlup stejná! Jen pár obrázků je jiných. Takže je mi k hovnu a prodávám ji, chcu za ni 150 kč. Zbavuju se ale toho prvního vydání, důvod je zcela malicherný, a to ten, že v tom novém vydání je jako ilustrační foto občas můj Pyčolet a to se mi prostě tuze líbí

.
Kdo knihu nezná, ve stručnosti malý představení:
- technické pojednání o podvozku (geometrie, rám, zavěšení kol, odpružení, tlumení, brzdy, kola, pneu)
- trenink jízdy - praktický úvod (manipulace, zahřátí, pomalá jízda, rychlá jízda, zatáčky a náklony, brzdy, nouzové manévry)
- vysoká škola jízdy na motocyklu (trenink brzdění, o strachu, sebeodhad, ideální dráha, mentální trenink, Kammschova kružnice, zdokonalovací trenink)
- v praktickém životě (péče o machnu, přilba, oblečení, cestování, terén, okruh, příslušenství, rady ke koupi ojetiny)
- první pomoc při úrazech
Má to něco přes 200 stran a tematický rozsah vypovídá o tom, že tam jednotlivé body nějak extrémně do hloubky popsaný nejsou. Nicméně kniha je fakt supr a zcela ji doporučuju každému, zkušeňákovi i začátečníkům (těm obzvlášť). Dočtete se spoustu věcí, který už asi víte nebo se kterými nemusíte souhlasit, ale tak je to s každým naučným textem. Nicméně i tak můžu za sebe říct, je kniha v drtivé většině přínosem a poskytuje zcela nový náhled na ježdění, upřesňuje některé dohady ohledně technických záležitostí, samotná kapitola Vysoká škola jízdy na motocyklu je úplný psycho. Stejně ale tak i kapitola Trenink jízdy, která je jen jakýmsi úvodem, představuje pro většinu z nás odhalení naprosto nových zákonitostí nebo i těch známých, se kterými sice tak nějak počítáme a v praxi je asi víme a spekulujem o nich, ale je dobrý to mít teoreticky a racionálně podložený odborníkama.
Knihu mám přečtenou asi dvakrát a neustále se k ní v mnoha směrech vracím, od Motorradu mám ještě další dvě publikace a jsou to fakt profíci, mimo jiné vedou všechny motoškoly v Německu. Samozřejmě si ji můžete koupit sami a novou, ale kdyby někdo chtěl, mám ji prostě o kilo levněji. Jo, kniha je samozřejmě v češtině!!!